Tuzla Belediyesi Anne Çocuk Eğitim Merkezleri
Açem ne yapar?
Tuzla Belediyesi Anne çocuk eğitim merkezi 2014 yılından itibaren tuzla halkının hizmetine sunulmuştur.
Annelerle 3- 6 yaş arası çocukları aynı çatı altında buluşturmak amacıyla 2014 yılı ekim ayında aile ve sosyal politikalar bakanının katılımıyla açılışı gerçekleştirilen ve 8 bölgede hizmet veren açem merkezleri çocuklar için sadece bir anaokulu olarak değil kişisel, sosyal ve zihinsel gelişimlerini büyük ölçüde etkileyen gelişim ve eğitim merkezidir.
Çocuğunu getiren anneler için de en önemli sosyaleşme alanı olarak hayatlarında yer almaktadır. Unutulmaya yüz tutan geleneklerin öncüsü, sosyal çevre ve arkadaşlık bağlarının oluşumunu sağlayan, ücretsiz eğitim zincirlerinin göz bebeğidir.
Açem eğitim merkezleri nerelerde var?
Tuzla ilçemizde 8 ayrı mahallede açem şubeleri yer almaktadır.
Orhanlı Mahallesi
Aydınlı Mahallesi
Mimarsinan Mahallesi
Aydınlı Emlak Konut
İçmeler Mahallesi
Yayla Mahallesi
Şifa Mahallesi
Şifa Park AVM
Açem’de verilen eğitimler?
Çocuklar için özel olarak hazırlanmış sınıflarda,
-
Türkçe dil etkinlikleriyle; hikâye, şiir, parmak oyunlarını,
-
Müzik köşesiyle; şarkı ve ritim çalışmalarını,
-
Sanat etkinlikleriyle; psikomotor ve kas gelişimini,
-
Değerler eğitimiyle; ahlaki değerleri ve kavramları,
-
İngilizce eğitimiyle; sayı ve renkleri,
-
Matematik çalışmalarıyla; zihinsel gelişim,
-
Fen doğa köşesi ile doğayı ve canlı varlıkları tanıyıp deneylerle öğreniyorlar.
Oyun saatlerinde paylaşma duygusunu öğrenip arkadaşlarıyla eğlenceli vakit geçiriyorlar.
Haftanın 2 günü 3’er saat hizmet alan anne ve çocuklar eğitim merkezlerinde dolu dolu vakit geçiriyorlar
Kursiyer anneler için verilen eğitimler
Çocuklar eğitim alırken eş zamanlı olarak 1693 anne de;
-
Kur’an-ı kerim, genel programda, kur’an-ı kerim’i düzgün okuyabilme bilgi ve becerisi kazandırılmaktadır.
-
Bağlama eğitimi, bu programda öğrencilere; bağlama enstrümanını, bağlama düzeninde temel, ikinci ve ileri düzeyde, genel müzik teori ve tekniklerine uygun olarak çalabilme bilgi ve becerisinin kazandırılması hedeflenmektedir.
-
3-6 yaş aile eğitimi, çocuk gelişimi ve eğitimi alanındaki ismek 3-6 yaş çocuk etkinlikleri kursu katılımcıların çocuk bakımını yapabilmelerini, çocuğu sağlıklı şekilde besleyebilmelerini, gelişim özellikleri ve hastalıkların takibini yapabilmelerini, tuvalet alışkanlığı kazandırabilmelerini, oyun ve müzikle çocuğun gelişimine katkıda bulunabilmelerini, çocuğun yaşam ortamını güvenli hale getirebilmelerini ve çocukla doğru iletişim kurabilmelerini amaçlıyor.
-
İğne oyası, dünya literatürüne “türk danteli” olarak giren, tekniği örgü olan bir el sanatıdır. Programda, öğrencilere farklı teknikleri uygulayarak iğne oyası yapma becerisi kazandırılır.
-
Şiş örğü, eğitimlerde modele uygun şiş örgü temel tekniklerini ve değişik teknikleri kullanarak örme ve süsleme yapabilme bilgi ve becerisi kazandırılır.
-
Cilt bakımı, cilt temizliği ve bakımı işlemlerini, cilde uygun ürün seçerek, hijyen ve sağlık kurallarına uyarak yapabilme bilgi ve becerisini kazanırlar.
-
Diksiyon, doğru, etkili ve akıcı konuşma, doğru tonlamaları yapabilme teknik ve uygulamalarından oluşan bir eğitim programıdır.
-
Bilgisayar, bilgisayar teknolojisinin temel kavramlarını kullanarak, bilgisayar donanımlarını tanıyan, işletim sistemi bileşenleri ve ofis programlarını kullanabilen, internette araştırma yapabilen ve bilgi güvenliği konusunda bilgi sahibi olan kişiler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
-
4-6 yaş çocuk gelişimi, 4-6 yaş çocuk eğitimi ve etkinlikleri kursu öğrencilere, çocuğun gelişim özelliklerine ve yaşına uygun basit etkinlik malzemelerini hazırlayan ve etkinlikleri yapabilen kişilerin yetiştirildiği bir eğitim programıdır. Anne bu kursu bitirdiğinde çocuk gelişimi sertifkası kazanarak yardımcı öğretmenlik olarak iş hayatına başlayabilir.
-
Okuma yazma kursu, programda da okuma yazma öğrenmek isteyen bireylerin en kısa sürede temel okuryazarlık düzeyine ulaşmaları amaçlanmaktadır.
-
Foklör, halk oyunlarında, ilgili yöreye ait oyunları müzik ve ritim bilgisi eşliğinde en iyi şekilde sahneleme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı programdır.
-
Takı, takı tasarımı yapabilme bilgi ve becerisi kazandırılır.
-
Elde nakış
-
Dikiş - nakış, çeyiz ürünleri hazırlamaya ait mesleki hesaplamaları ve süslemeleri yapabilme, çeyiz ürünlerinde kullanılan kumaşları tanıyabilme, tekniğine uygun fermuar çalışabilme ve parçaları birleştirebilme bilgi ve becerisi kazandırılır.
-
El sanatları, geneleksel el sanatlarımızdan ebru kursu çağın sanat akımları içerisinde yeni bir boyut kazanan ebru, günümüzde kağıt dışındaki yüzeylere de uygulanabilmektedir.
-
Ahşap boyama, ağaçtan hazırlanan eşyalar üzerinde yapılan boya, cila, vernik işlemlerinin tümüne, ahşap boyama (üst yüzey işlemleri) adı verilir. Ahşap boyama, eşyaların güzelleştirilmesi ve dış etkilerden korunması amacı ile yapılmaktadır.
-
Fitness, bu programla, katılımcılara sağlıklı bir yaşam için spor bilinci ve kültürü kazandırılır.
-
Aerobik - pilates eğitimi : bu programla, katılımcılara sağlıklı bir yaşam için spor bilinci ve kültürü kazandırılır.
-
Resim, bireylere desene uygun hazırlık yapabilme, teknikleri uygulayabilme ve renklendirerek resim uygulamaları yapabilme becerisi kazandırılır.
-
Fotoğrafçılık, fotoğraf makinesi ayarlarını yapabilme, farklı mesafelerden fotoğraf çekebilme ve bilgisayarda grafik düzenlemeler yapabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı eğitim programıdır.
-
İşaret dili eğitimi, türk işaret dili’ni (tid) aktif bir şekilde kullanabilme, işitme engellilerle iletişim kurabilme, istenilenleri anlatabilme, işaret dilinde tercümanlık yapabilme ve işaret dilini öğretebilme bilgi ve becerisinin eğitimi verilmektedir.
-
İngilizce, 120 saat ders alan annelerimize kurs sonunda katılım sertifikası verilmektedir.
Aile eğitim seminerlerinden kendi tercih ettikleri eğitimi alarak hem mesleki eğitim alıp hemde kendilerini geliştiriyorlar.
Açem’de sosyal ve kültürel gezi ve faaliyetler nelerdir?
Ayrıca anneler ve çocuklar için çeşitli kulüp etlinliği ve gezilerle sosyal ve kültürel faailiyetler yapılıyor.
-
Buz pateni etkinliği
-
Doğum günü etkinliği
-
Dostluk partisi etkinliği
-
Kızılay haftası etkinliği
-
Diş sağlığı etkinliği
-
Yerli malı haftası etkinliği
-
Sınıf içi yarışma aktiviteleri
-
Çocuklar için mutfak aktivitesi
-
Kitap haftası etkinliği
-
Sportif faaliyetler ve bahçe sporları
-
Eğlence merkezleri kulüp saati etkinliği
-
Anneler için hobi merkezlerinde kulüp etkinliği
-
Yaratıcı drama etkinliği ile pekiştirme çalışmaları
-
Maraton koşusu etkinliğine katılım
-
Trafik haftası etkinliği
-
Botanik park gezisi
-
Kütüphane gezileri
-
Yarışma programları
-
Sergi gezileri
-
Tatbikatlar,
-
Polis haftası
-
Tıp bayramı nedeniyle ziyaretler
-
23 nisan şenlikleri
-
Fotoğraf çalışmaları ve sergisi
-
Oyuncak müzesi gezisi
-
Vialand, hayvanat bahçesi, büyük akvaryum
-
Sene sonu gösterileri
-
Piknik organizasyonları
-
Mevlana haftası etkinliği
-
Beykoz camocağı vakfı cam boncuk yapımı etkinliği
-
Konya gezisi
-
Müze gezisi
-
Kidzania, kidzmondo gezileri
-
Hayvanat bahçesi gezisi
-
Akvaryum gezisi
-
Cami gezisi
-
Oyuncak müzesi gezisi
Açem’den sonra hayatlarında neler değişiyor?
Yapılan aktiviteler verilen eğitimler sayesinde başlanğıçta birbirini hiç tanımayan anne ve çocuklar arasında güzel arkadaşlıklar kuruluyor ve bir aile ortamı oluşuyor.
Çocuklu ev hanımları zamanlarını evde değil, açem’e gelerek aktif olarak vakit geçiriyor, eğleniyor, öğreniyorlar ve sosyalleşiyorlar.
Anne çocuk eğitim merkezi kayıtlı olan üyeleri, çalışan personeli ve eğitimcileriyle aralarında güçlü bir sevgi bağı oluşuyor ve onların ikinci yuvası haline geliyor.
Kısacası anneler ve çocuklar bir puzzlen parçası gibi…
ve açem parçaları birleştiriyor. Sevgiyle elele…