Bakan Yıldırım, Tuzla’da İTÜ’nün 131. Balık Günü’ne Katıldı
İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin 131. Geleneksel Balık Günü, üniversitenin Tuzla yerleşkesinde gerçekleştirildi. Fakültenin eski öğretim üyesi olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da programa katıldı.
Geleneksel Balık Günü etkinliğine Binali Yıldırım'ın yanı sıra İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, fakültenin mezunları, öğrencileri ve öğretim görevlileri katıldı.
Denizcilik Eğitiminde Üst Seviyedeyiz
İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, denizcilik fakültesinin tarihten elde ettiği geleneği yaşatan, geçmiş ile gelecek arasında köprü oluşturan nesiller yaşattığını söyledi. Karaca, “Sizler bizim bugünümüz ve yarınımızsınız. Sizlerin başarısı sayesinde fakültemiz denizcilik eğitiminde üst seviyelerde. Bugün mezunlarımız ve öğrencilerimizle birlikteyiz. Hakkınız ödenmez, hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
TÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, Yüksek Denizcilik Okulu ile fakültenin bayrak ve millet sevgisiyle dolu, milli, manevi ve Atatürk değerlerine bağlı nesiller yetiştirdiğini belirterek, bu değerlere her zaman bağlı kalınacağını söyledi. İTÜ Denizcilik Fakültesi'nin Avrupa Birliği, uluslararası ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projeleri olduğunu dile getiren Söğüt, fakültenin eğitimde uluslararası kuralları uyguladığını ifade etti.
Söğüt, fakültenin eğitim faaliyetlerini anlatarak teknolojik gelişmelere değindi.
İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Başkanı Baybora Yıldırım da 130 yıldır süren geleneğin desteklerle devam ettiğini belirterek, etkinliğin düzenlenmesinde desteği olan kişi ve kurumlara teşekkür etti.
Siyasette de Denizcilik Galip Geldi
Denizciliğin bir sevda ve yaşam tarzı olduğunu belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, denizlerin zorluklarla mücadele etmeyi ve kısmetine razı olmayı öğrettine dikkat çekti. “Bu nedenle denize sevdalananlar bir daha iflah olmaz” diyen Yıldırım, “Hayatım boyunca hep denizle iç içe oldum, denizcilik alanında birçok görevler üstlendim. 2002'de siyasete atıldığımda artık denizlerden ayrı düştüğümü zannederdim. Ancak siyasette de yine denizcilik galip geldi, mevlam denizcilikten koparmadı” ifadelerini kullandı.
“Eğitim Camiamıza Yaptığımız Yatırımlar Devam Edecek”
Denize yatırım yapılmasına devam edilmesini isteyen Binali Yıldırım şöyle konuştu: “Bu sıkıntılar gelip geçicidir. Uzun vadede mutlaka sektörde kararlılığını sürdüren, ayakta kalmayı başarabilen gelecekte çok daha etkin konuma gelecektir. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, “En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği, Türk'ün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” demiştir. İşte denizciliğimiz için amaç ve vizyon budur. Bu vizyon etrafında İTÜ Denizcilik Fakültesi ve eğitim camiamıza yaptığımız yatırımlar devam edecek.”
Hocalık Yaptığı Yılları Anlattı
Konuşmasında İTÜ Denizcilik Fakültesi'ne yabancı olmadığını da kaydeden Binali Yıldırım, fakültenin İTÜ'ye dahil olduğu ilk yıllardan bugüne kadar fakülte ile ilişkilerinin devam ettiğini söyledi. Okulda derslere girdiğini ve denizci kardeşlerine bilgi ve tecrübelerini aktardığını dile getiren Yıldırım, burada gerçekleştirdikleri bazı faaliyetleri anlattı. Yıldırım, fakültenin önemli eksiklerinden olan yurt konusunda başlattıkları çalışma sonucu güzel bir yurdun fakülteye kazandırıldığını hatırlattı.
Fakülteye “Staj Gemisi” Müjdesi
Fakültenin en önemli sorunlarından birisinin “staj gemisi” olduğunu bildiğini belirten Binali Yıldırım, “Genç denizci kardeşlerimizin staj konusunda çok daha büyük sıkıntılar içine düşeceği aşikardır. Bu konuyu buraya gelmeden önce arkadaşlarımızla konuştuk ve bugün burada geleneksel balık gününde sizlere sevgili denizci öğrencilere müjdemi açıklıyorum. Sizin 7 denizde gezebilecek en güzel bir staj gemisini sağlamak için gereken neyse onu yapacağız hayırlı uğurlu olsun. Ayrıca bayan denizci öğrencilerimiz için de pozitif ayrıcalık uygulayacağız. Onların denizcilik ailesinde daha fazla yer almaları, stajlarda daha fazla imkan bulmaları için özel bir program geliştireceğiz” diye konuştu.
“İnsansız Su Üstü Aracı” Maketini İnceledi
Konuşmaların ardından Binali Yıldırım ve diğer konuşmacılar, 40, 50 ve 60. yıl mezunlara fakülte nişanı takdim etti. Öte yandan etkinlik öncesi öğrenciler tarafından oluşturulan standları gezen Binali Yıldırım burada fakültenin armasının bulunduğu bir adet köstekli saat satın aldı. Ayrıca öğrencilerin yaptığı kendi kendine yönünü tayin edebilen “İnsansız Su Üstü Aracı” adlı maketi dikkatle inceleyen Yıldırım, öğrencilerden çalışmaları hakkında bilgi aldı.