Haberler

Haberler

Muhteşem Binyıl”ın 3. Programında Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu Tanıtıldı

z25.12.2015

Tuzla Belediyesi’nin aylık etkinliği “Muhteşem Binyıl”ın 3. programında Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ele alındı. Bir beylikten doğup 3 kıtaya hükmeden devletin kuruluşunda atılan temeller, Türk-İslam tarihine önem veren izleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.
Tuzla Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, “Muhteşem Binyıl” seri programında mazinin bilinmeyen yönlerini sinevizyon gösterimi, şiir dinletisi ve müzik dinletisinden oluşan programla aktarmayı sürdürüyor.
Programa konuşmacı olarak katılan tarihçi yazar Talha Uğurluel, ayrıntılarda gizli kalan tarihi bilgileri izleyicilerle paylaştı. Osmanoğulları Beyliği’nin o dönemin en küçük beyliği olduğunu belirten Talha Uğurluel, “Ertuğrul Gazi vefat ettiğinde çocukları toplanarak ailenin en küçüğü olan Osman Gazi’ye “Sen bizim en küçüğümüzsün. Biz varken sana mı kalır” demiyorlar. “Aramızda en iyi ve kabiliyetli olan en küçüğümüzdür. Osman (Gazi) başa geçsin” diyorlar. İşte Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki sırları, şifreleri aktarıyorum size. Bu durum bile, Osmanlı’yı büyük yapan detaylardan birisidir. “Ben önde olayım” anlayışı yok, “En kabiliyetli önde olsun” demek çok önemli bir hadise. Bu anlayışla kurulan Osmanlı Devleti’nin yükseliş döneminde de “Ben önde olayım” kaygısı yaşanmadı” dedi.
Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve yönetim anlayışının zirvesinde “Adalet” kavramının yer aldığını vurgulayan Uğurluel, “Osmanoğulları nasıl büyüdü? Çok iyi savaşmakla, çok iyi kılıç kullanmakla bu iş olmaz. Bu beylikte kültür, sanat, ilim ve inancın hepsi vardı ve hep yan yanaydı” şeklinde konuştu.
Programda, Serdar Tuncer şiirleri, Cihan da müzik dinletisiyle izleyicilere seslendi. Programa katılan vatandaşlar, beğeniyle izledikleri programı kendileriyle buluşturan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya teşekkür etti.