Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Büyük Travması 27 Mayıs Darbesinde Yaşandı
Tuzla Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Tarihten Yansımalar’ programının bu ayki bölümünde ’27 Mayıs Darbesi’ konusu ele alındı.
Pelin Çift’in moderatörlüğünde düzenlenen programa Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil konuşmacı olarak katıldı. Tuzla Belediyesi’nin tarihin tozlu sayfalarına ışık tutan programında konuşan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, “Adnan Menderes Cumhuriyet tarihimizin en acılı hadiselerinden birini yaşayan başvekilimizdir. Osmanlı tarihinde çok darbeler görmüştü bu millet, Cumhuriyet tarihine de O’na yapılan darbe damga vurdu. İlk darbe Adnan Menderes’e yapıldı ve cumhuriyet tarihimizde bu darbe ile askeri darbelerin yolu açıldı. Menderes, bu askeri darbenin ardından asılarak hayatını kaybetti. Menderes, tarihimiz açısından gerçekten önemli şahsiyetlerden birisidir” dedi.
Menderes’in Millet Nazarında Güçlenen Yeri, Bir Takım Çevreleri Rahatsız Ediyor
Menderes döneminin iç ve dış olayları ile siyasi ve ekonomik gelişmeler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “1946 seçimleri Türkiye’de seçim tarihi ve sistemi açısından yüz karasıdır. Açık oy, gizli tasnif ile yapılan bu seçimden 4 yıl sonra Menderes tek başına iktidara gelmiştir. Bu seçim demokrasimiz açısından taçlandırılmış bir seçimdir. Menderes, halkımızın istek, talep ve beklentilerini halkın içinden bir insan olduğu için çok iyi biliyordu. Menderes tek parti iktidarının ardından, çok partili siyasi hayatta iş başına gelmiş ilk liderdir. Cumhuriyet rejimi yeni kurulmuş, çiftçilik, ticaret ve tarım politikaları çok zor ve büyük bir sıkıntı içerisindeydi, hatta verim alınamayıp zarar ediliyordu. Adnan Menderes memlekette bir takım yatırımlar yapmak istiyordu. Çünkü durumu en iyi görenlerden bir tanesi O’dur. Dışarıda tarım arazileri motor gücüyle ekilip biçilirken bizde en eski usuller devam ediyordu. Menderes başta tarım olmak üzere ekonomi politikaları ile verimli, üretken ve kazançlı bir dönem başlatıyor. Menderes’in millet nazarında gittikçe güçlenen yeri, Cumhuriyet’in taçlanmasını isteyen kişiliği, bir takım çevreleri rahatsız ediyor. 6-7 Eylül olayları ile Menderes yıpratılmak isteniyor. Ecevit hükümeti zamanında Kıbrıs’a müdahale edilebildiyse bu Menderes’in görevde bulunduğu dönemde ortaya koyduğu diplomatik başarılardan kaynaklanmaktadır. Menderes’i öyle bir yıpratmak istiyorlar ki yüzde 48 oy aldığı dönemde bile muhalefet yıkıcı yönüyle ülkemize sıkıntılar yaşatıyor.”
27 Mayıs askeri darbesinin toplumu nasıl zarara uğrattığını, geriye götürdüğünü, özgüvenimizi azalttığını ve siyasi dünyamızda sıkıntılar doğurduğunu belirten Ahmet Şimşirgil, “Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk büyük travması 27 Mayıs askeri darbesinde yaşandı” dedi.