Haberler

Haberler

Başkan Yazıcı, Gençlere “Çevresine ve Topluma Faydalı Bireyler”in Profilini Çizdi

z30.03.2018

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Başkan Gençlerle Buluşuyor” programlarının 8.cisinde “Çevresine ve Topluma Faydalı Bireyler Nasıl Olunur?” konulu söyleşide ilçe gençliğiyle bir araya geldi. Bilal Eren’in moderatörlüğünde düzenlenen söyleşi Tuzla Belediyesi Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, çoğunluğunu YKS’ye hazırlanan öğrencilerin oluşturduğu gençlere çevresine ve topluma faydalı bireyler olarak yetişmeleri çağrısında bulundu. Başkan Yazıcı, “Nereden geliyorum, ben neredeyim ve nereye gidiyorum?” sorularına verilecek cevabın insanı kendisini tanımasına olanak sağlayacağını belirten Başkan Yazıcı, okumanın insana sağlam bir temel kazandıracağını vurguladı. Başkan Yazıcı, “Fikirleriniz ve temelleriniz sağlam değilse, nereden geldiğinizi bilmiyorsanız o zaman ilk gördüğü kıza aşık olan birisi gibi olursunuz. İlk gördüğünüz ilme âşık olursunuz. Bilmiyorsanız en iyisi dersiniz fakat daha iyisi de var ama ilk kapıldığınız sizi kötüye de götürebilir” şeklinde konuştu. 

Bizim Görevimiz Kamu Adına İyilik Yapmak
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, söyleşinin ana temasını oluşturan çevresine ve topluma faydalı bireylerin iyilik yapan, çevresine duyarlı bireyler olduğunu vurguladı. Başkan Yazıcı, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “İyiliğin tanımı her yere göre değişir, her ortama göre değişir, her yaşa göre değişen ama evrensel değerleriyle iyiliği ortaya koyan değerler var. Her inançta, her toplumda, her anlayışta ve medeniyetin ortaya koymuş olduğu evrensel kurallar vardır. Bir de daha lokalize, daha gruplara ait olan alanlar vardır. Yeni gelişen şartlara göre iyilik şartları vardır ama insan ve insanı ele alan bütün iyiliklerde, evrensel değerlerde, hiçbir felsefede değişmiyor. İyilik iyiliktir ve “İyiliğin karşısında iyilik yaparsam çok kötüdür” diye bir felsefe yoktur. Bizim görevimiz kamu adına iyilik yapmak. Bu da nedir? Hizmet etmek, hizmet etme iyiliğini yapmak. Bunu kapsayan ne kadar başlık varsa yaparız. Tolstoy’un “Sadece kendi mutluluğu için yaşayan insan kötüdür” sözün çok seviyorum ve sık kullanıyorum. Bu bizim medeniyetimizde de var. Sadece kendiniz için yaşıyorsanız bu kötü bir şey. Belki akli melekeleri olmayan çevresini, geleceğini düşünemez ama günü kurtaran sadece insan değil. Gününü bitkiler de kurtarmaya çalışıyor, hayvanlar da kurtarmaya çalışıyor. Sadece kendi rızkını düşünüyor, yiyeceğini düşünüyor, sadece o günü kurtarmaya, ayakta kalmaya çalışıyor, nefes alıyor, aynı oksijeni tüketiyor. Sadece kendi mutluluğu için yaşayan insanın o canlılardan farkı kalmaz yani. İnsani değerleri kaybedersek atomu parçalamanın da bir anlamı yok. İyilik, başkalarının mutluluğunu düşünebilmekle başlıyor.  Bütün potansiyelim var ama bununla birlikte topluma nasıl katkı sağlayabilirim, ülkenin bir tek menfaatine şunu gerçekleştirebilirim diyebilmek iyilikte önemli adımlardan birisidir. Zamanınızı, paranızı, sosyal çevrenizi, planlarınızı, bilginizi başkalarının da mutluluğu için kullanamıyorsanız o zaman anlamsız olur.” 

Okumaktan Çekinmeyin
Bilim ve eğitim üstüne koyarak ilerler” vurgusunda bulunan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, okumanın insana sağlam bir temel kazandıracağını söyledi. “Fikirleriniz ve temelleriniz sağlam değilse, nereden geldiğinizi bilmiyorsanız o zaman ilk gördüğü kıza aşık olan birisi gibi olursunuz. İlk gördüğünüz ilme âşık olursunuz” örneğini veren Başkan Yazıcı, “Nereden geliyorum, ben neredeyim ve nereye gidiyorum? Bu üç soruya cevap vermeden hiçbir felsefe var olamaz. Bu üç soruya cevap veriyorsanız kendinizi tanıyorsunuz demektir. Dünyayı tanımak, çevreyi tanımak, kendinizi tanımak demektir. O da bilgi birikimi, okumakla olacaktır. Her şeyi okumak lazım. Bir inancı bilmek, nereden geldiğini bilmek, kendi tarihinizi bilmek, sosyolojik tabanlarınızı, dinamiklerinizi, ecdadınızın ne yaptığını, bugün nerede olduğunuzu ve nedenlerini ortaya koyduğunuzda geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemek sizin için kaçınılmaz son olacaktır. Bilim ve eğitim üstüne koyarak ilerler. Yanlış başlamışsanız o yanlışlıkla devam eder. Okumaktan çekinmeyin, temeliniz sağlamsa da her şeyi okuyun. Temellerinizi sağlam tutun. Fikirleriniz ve temelleriniz sağlam değilse, nereden geldiğinizi bilmiyorsanız o zaman ilk gördüğü kıza aşık olan birisi gibi olursunuz. İlk gördüğünüz ilme âşık olursunuz. Bilmiyorsanız en iyisi dersiniz fakat daha iyisi de var ama ilk kapıldığınız sizi kötüye de götürebilir. Geçmişte maalesef bunu yaşayan toplumlar var” şeklinde konuştu. 

Karar Verildiyse Geriye Bakmam
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, söyleşide gençlerin sorularını da yanıtladı. Başkan Yazıcı, bir soru üzerine aldığı kararlardan geri dönüşü olmadığını, kararlı bir şekilde sürdürdüğünü şu sözlerle aktardı: “Karar almak zor bir konu. Ölçek olarak 263.000 insanı etkileyecek bir karar almaya çalışıyoruz. Kararı eğer ben ortaya koyduysam yeni bir proje yada hizmetse bunu ilgili arkadaşlarla paylaşırız. Bir yerlerden bilgi almaya, düşüncelerini öğrenmeye çalışırım. Yüzde 100 olmasa da yüzde 80/90 sorun çıkarmayacak bir işi hemen yaparım. Karar verildiyse geriye bakmam, devam ederim”  
Söyleşiye katılan gençler, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya bir buket çiçek takdim etti. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da Tuzla İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni, Tuzla Belediyesi Gençlik Merkezi gönüllüsü Merve Şimşek nezaretinde 5 hafta süren “Psikoloji Sohbetleri” etkinliğine katılan öğrencileri temsilen Fatma Kurt, Furkan Soslu Emre Okatan, Hazar Gökçe, Erdal Kapusuz’a sertifika verdi.