Güncel

Güncel

Örnek Projede Eğiticilerin Eğitimine Başlandı

z07.04.2015

Tuzla Kaymakamlığı ve Tuzla Belediyesi öncülüğünde düzenlenen kamu kurumları ve sivil insiyatifin katılımıyla gönüllük esasıyla düzenlenen “Tuzla’da Hep Birlikte Madde Bağımlılığına Hayır” projesinin ikinci etabında eğiticilerin eğitimine başlandı.
Tuzla Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından sürdürülen Tuzla’da Hep Birlikte Madde Bağımlılığına Hayır” projesinin ilk etabında gönüllü eğitmenlere yönelik eğitim düzenlendi. Projenin ikinci etabının ilk toplantısında ise eğiticilerin eğitimine başlandı. Madde bağımlılığı ile mücadeleyi gönüllülük esasıyla Tuzla’nın her sokağında sürdürecek gönüllülere rehberlik üstlenecek olan eğiticilerin ilk toplantısına Tuzla Belediye Başkan Yardımcıları Av. Mehmet Çelikel ve Dr. Turgut Özcan, Tuzla Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Pınar Bulut, projenin koordinatörleri ile gönüllü eğiticiler katıldı.

Gönüllü Eğiticilerimiz İle Hizmetimize Devam Edeceğiz.
Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Özcan, toplantıda yaptığı konuşmada eğiticilerin kampanyanın yürütülmesindeki sorumluluğuna dikkat çekti. Kendisinin de gönüllü eğitici olarak hizmet vereceğini belirten Özcan, “Yapacağımız bu çalışmalar o kadar önemli ki, bir prototip olma özelliği taşımaktadır. Bu yapılacak işin doğrusu halkın empati kurabilecek şekilde algılayabilmesi, özümseyebilmesi ve madde bağımlılığı ile ilgili önce korkunun giderilmesi, bilgilendirme ve mücadelenin başlaması gerekir. Biz madde bağımlılığı konusunda bilgi sahibi olmuş ve halka bilgi verebilecek düzeyde eğitim alacak gönüllülerle projeyi sürdürüyoruz. Ben de gönüllü olarak eğitim vereceğim. Madde bağımlılığı ile mücadele için kurduğumuz 444 73 01 No’lu hattımıza gelen bilgileri de değerlendireceğiz. Gönüllü eğiticilerimiz ile hizmetimize devam edeceğiz. Tuzla’nın bütün mahallelerinde, bütün sokaklarında bilgilendirilmiş, eğitim almış insanlar olacak. Madde bağımlılığı konusunda bilinçli, ne yapacağını, kiminle mücadele edeceğini, polise nasıl ihbarda bulunacağını, maddeye maruz kalıp çıkmış gençlerle nasıl onu oradan kurtaracağını ya da düşmesini engellemeyi bilen bir toplum haline geleceğimizi ümit ediyorum. Madde bağımlılığı ile mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Madde bağımlılığı ile mücadelenin yüzde 100 başarı ile sonuçlanacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Ortak Bir Algıyı, Farkındalığı Oluşturmak İstiyoruz
Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Çelikel, kampanyanın oluşum ve gelişim süreci hakkında detaylı bilgi verdi. Çelikel, “Tuzla’da tüm kurumlar bir araya gelerek gençlerimizi bu illetten nasıl kurtarabiliriz düşüncesiyle hareket ediyoruz. Toplumun tüm kesimleriyle toplantılar düzenleyerek bir araya geldik, fikir alışverişinde bulunduk. Bir yol haritası çizdik. Gençlerimizi bu illetten uzak tutacak, onları sanatla, sporla, kültürle meşgul edecek tüm organizasyonları yapacağız. Bu projede ortak bir algıyı, bir farkındalığı oluşturmak istiyoruz. Tüm Tuzla’nın bu projeden haberdar olmasını, madde bağımlılığı konusunda bilinçlenmesini amaçlıyoruz. Bu projeyi sadece bir eğitim olarak görmüyoruz, aile ziyaretlerimizde de bunu paylaşacağız. Konunun uzmanlarından aldığımız destek ve gönüllülerimizin faaliyetleriyle seferberlik ilan etmiş durumdayız” dedi.

Madde Bağımlılığı İle Mücadelede Bir Birliktelik Gerekiyor
Uzman Psikolog Dr. Faruk Öndağ, madde bağımlılığı, madde bağımlılığı ile mücadele ve eğiticilerin bu süreçteki rolü hakkında bilgi verdi. Madde bağımlılığı ile mücadelede çeşitli uygulamalar yapıldığını belirten Öndağ, “Madde bağımlılığı ile mücadelede bir birliktelik gerekiyor. Konunun hassasiyetini bilerek herkesin kendi uzmanlığını ortaya koyması gerekiyor. Aksi durumlarda mücadele eksik, etkisiz kalıyor. Tuzla’da konunun en iyilerinden oluşan bir ekip kuruldu. Sahada teorik olarak güzel çalışmalar yapıldı. Alanlarında Türkiye’nin en iyi uzmanları, kendilerinin onlarca yıllık bilgilerini harmanladılar. Gönüllülerin sokağa indiğinde vatandaşların keyif alacağı, etkileneceği, kolay anlaşılır bir konsept oluşturduk.” ifadesini kullandı. 
Tuzla’daki uygulamanın farkındalık oluşturma temeline dayandığını hatırlatan Öndağ,  “Bir problem söz konusu olduğunda o insanda farkındalık oluşturmadan tedavi edemezsiniz. İnsan kendisi için olabilecekleri farkındalık oluşturursanız görebilir, önlemini ona göre alır.” vurgusunda bulundu. Öndağ, gönüllü eğiticilerin madde bağımlılığıyla mücadele programındaki yönergeyi adım adım anlattı, slayt eşliğinde bilgiler vererek eğitici-vatandaş ilişkisinde dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı.
“Tuzla’da Hep Birlikte Madde Bağımlılığına Hayır” kampanyasının ikinci etabında eğitim alan eğiticiler, projenin üçüncü etabında halkla bir araya gelecek. Gönüllü eğitmenler, her mahalle ve sokakta yaşam alanlarında vatandaşlarla bir araya gelerek madde bağımlılığı ile mücadele konusunda eğitim verecek, Tuzla halkını bilinçlendirecek.