Haberler

Haberler

Tuzla Belediyesi ve 9 Alevi Derneği, Muharrem ve Kerbela Semineri Düzenledi

z09.11.2015

Tuzla Belediyesi ile Tuzla ve Pendik’te bulunan 9 Alevi Derneği işbirliğiyle, Muharrem ve Kerbela konulu seminer düzenlendi.
Tuzla Belediyesi, Cem Vakfı Sülüntepe Erenler Cemevi, Cem Vakfı Kaynarca Cemevi, Orhanlı Cemevi, Tuzla Hz. İmam Ali Cemevi, Anadolu Alevi Derneği, Seyit Seyfi Cemevi, Karacaahmet Tuzla Şubesi, Kul Himmet Cemevi, Ali Baba Türbesini Koruma Yaptırma ve Yaşatma Derneği işbirliğiyle düzenlen seminer, İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Özcan, Tuzla Belediyesi Başkan Danışmanı Dr. Mehmet Metin, Alevi kanaat önderleri, Alevi dedeleri, Cemevleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşların katıldığı seminere konuşmacı olarak Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Eğri konuşmacı olarak katıldı. 

Muharrem Ayının İnsanları Birleştirici, Kaynaştırıcı ve Sevdirici Bir Yönü De Var
Seminer, Seyit Seyfi Cemevi dedesi Musa Küçük’ün okuduğu dua ile başladı. Dernek başkanlarının selamlama konuşmasının ardından, cemevlerini temsilen Anadolu Alevi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şeyhun söz aldı. Şeyhun, “Muharrem’de aklımıza matem gelir. Muharrem’in rahmete, berekete vesile olacak kıymetli bir zaman dilimi olduğu kanaatindeyiz. Muharrem matem yönüyle, İmam Hüseyin’in şehadetiyle, Kerbela şehitleriyle öne çıkan bir ay olsa da Muharrem ayının birleştirici, insanları kaynaştırıcı ve birbirine sevdirici olan bir yönü de var” dedi. 
Cem Vakfı Kaynarca Cemevi Dedesi Feyzullah Yıldız, mersiyeleri sazı ve sözüyle  seslendirdi. Programda, Kerbela matemi kum sanatıyla sinevizyondan aktarıldı. 

Gözyaşlarımızla Gönüllerimizi Temizliyoruz
Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Eğri, Muharrem ve Kerbela konulu seminerde izleyicilere seslendi. Eğri, “Kerbela’daki o hüznü hep birlikte yaşamak gerçekten çok zor. İmam Hüseyin aşkına hep bir araya gelmemiz, Alevisiyle, Sunnisiyle el birliği, gönül birliği yapmamız, bu acıyı bal eylemek oluyor. Belki biraz o muhabbet üzerine toplanmak insanın kalbine bir sakinlik, gönlüne bir sürur veriyor onun yanında. Gözyaşlarımızla, gönüllerimizdeki bütün kiri, bütün pisliği yıkadığımız, temizlediğimiz günleri yaşıyoruz. Ehlibeyt’in yolunda olmak; mal, ten, gönül ve ruh cömertliğinden  olmaktır. Allah, bize bu cömertlikleri yaşayan olmayı nasip etsin. İmam Hüseyin, 57 yıl boyunca bütün bu cömertlikleri yaşatan ve anlatan bir hayat yaşadı. Allah, hepimizin ömrünü onların sevgisiyle bereketlendirsin, onların yaşadıklarını yaşamayı nasip eylesin, bu dünyaya sahip olanlardan değil de şahit olanlardan ve bir gün de Hakk’a şehit olanlardan eylesin” şeklinde konuştu.

Ayrılık İçin Sebep Göremiyorum
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’yı temsilen programa katılan Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Özcan da, semineri “Manevi ve ilmi meclis” şeklinde tanımladı. Özcan, konuşmasında “Gelişen ve globalleşen dünyada materyalizm felsefesi yayılıyor. Tarihimizin, değerlerimizin konuşulması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir. İnsan bilmediğinin düşmanıdır. İnsan bir şey bilmezse ona karşı düşmanlık besler. Geçmişimizin anlatılması lazım, izah edilmesi lazım. Biz Ali, Hasan ve Hüseyin efendilerimizi anlayabilseydik, eğer Kerbela’yı gerçekten anlayabilseydik yezitler çoğalmayacak, kavgaların olmayacak. Birlik için çok sebebimiz var ama ayrılık için hiç bir sebep göremiyorum. Tüm konuşmacılarımız birlik ve beraberlik mesajları verdi. Bu kadar güçlü birlik içerisinde ikilik olması mümkün müdür? Değildir elbette” ifadesini kullandı.  

Cemevleri’ne Gönül Rızasıyla Destek Veriyoruz
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın tüm ibadethanelere ayrım gözetmeksizin yardım elini uzattığını hatırlatan Dr. Turgut Özcan, “Tuzla Belediye Başkanı Sayın Dr. Şadi Yazıcı, tüm ibadethanelere imkanlar ölçüsünde yardımcı olmaktadır. İbadethahelerin bakım onarımından temizliğine kadar her hizmete koşuyoruz. Tuzla’daki bütün cemevlerine destek oluyoruz. Bu etkinliklerin olması için elimizden gelen gayretleri gösteriyoruz. Cemevleri’ne gönül rızası ile destek veriyoruz. Bu manevi sofralardan, bu güzel meclislerden sadece bir kaç kişinin değil herkesin istifade etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bizlerin de yüreği yanıyor. Muharrem ayında biz de matem içerisindeyiz, biz de yas tutuyoruz” dedi.
Seminer, katkılarından dolayı Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır ve Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’yı temsilen Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Özcan, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Eğri, Cem Vakfı Kaynarca Cemevi Dedesi Feyzullah Yıldız ve Tuzla Belediyesi Başkan Danışmanı Dr. Mehmet Metin’e teşekkür plaketi verilmesiyle sona erdi. Seminerin ardından konuklara aşure ikram edildi.