Haberler

Haberler

Tuzla’ya adalar vapuru ve halk plajı müjdesi

z05.07.2024

Tuzla Belediyesi’nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısı, Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis gündemine yeniden açılması planlanan halk plajı, adalar vapuru, gezici kent lokantası, kreşler ve kentsel dönüşüm projeleri için düşünülen emsal artışı konuları damga vurgu. Başkan Bingöl, halk plajını bir hafta içinde açacaklarını söyleyerek, Tuzla adalar feribot seferlerini en kısa zamanda başlatacaklarını da müjdeledi.

Tuzla’da Temmuz ayı meclis toplantıları 2’nci birleşimi Eren Ali Bingöl Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı öncesi gündem dışı söz alan CHP’li Meclis Üyesi Birsen Tuğsel yaklaşan Muharrem ayı nedeniyle matem hatırlatmasında bulundu. Kerbela şehitleri anıldı. CHP’li Meclis Üyesi Hasan Özdemir ise Cemevlerinin ibadethane olarak sayılması konusunda İBB’ye teklif vermeye hazırlandıklarını dile getirdi. CHP grubu adına Kubilay Yıldız tarafından Meclis Başkanlığı verilen yazılı önerge oy birliği ile kabul edildi. Önergeyle birlikte Tuzla Teknoloji Merkezi (TEKMER’i) temsil etme yetkisi Belediye Başkanlığı’na verildi.

ÖNCEKİ DÖNEMİN YILLIK BÜTÇESİ SEÇİMDE BİTMİŞ

Gündem dışı konuşmaların ardında meclis gündeminde 17 rapor görüşüldü. Geçmiş dönemde Belediye Başkanına bırakılan ‘borçlanma yetkisi’ Meclise yeniden devredildi. CHP grubu adına verilen 2,5 milyarlık ek bütçe talebi ve borçlanma yetkisi oy çokluğu ile kabul edildi.

‘RED VERMENİZİ YADIRGIYORUM’

AKP grubunun bütçe ve borçlanma konusunda ilgili raporun müdürlüğüne iadesi talebine Başkan Bingöl göreve geldiklerinden beri ödeneksiz hizmet verdiklerinin vurgusunu yaptı. Eski yönetimin yıllık hazırladığı bütçenin 3 ayda bitirildiğini hatırlattı. Başkan Bingöl, “Şimdi bakın burası kurumsal hafızası olması gereken bir yer…  Burada üzüldüğüm tek nokta bütçe anlamında 3 ayda bütçe bitirmişiz. Bu anlamda ret vermenizi yadırgıyorum.” dedi.  

‘DEMOKRASİNİN GEREĞİ’: BORÇLANMA YETKİSİ MECLİSE DEVREDİLDİ

CHP Belediye Meclis Üyesi Orhan Teymur bütçe kararnamesi AKP grubunun kendileriyle çeliştiklerini ifade etti. Borçlanma yetkisinin belediye kanuna göre Belediye Meclisine ait olduğunu söyledi. “Ancak önceki dönemde borçlanma yetkisi bütçe kararnamesi ile başkana devredilmiştir. Biz yeniden borçlanma yetkisini meclise devrediyoruz” şeklinde konuştu.

HALK PLAJI GEZİCİ KENT LOKANTASI ADALAR VAPURU

Mecliste gündeminde konuşulan diğer konular ise yeniden açılması planlanan halk plajı, adalar vapuru, gezici kent lokantası, kreşler ve kentsel dönüşüm projeleri için düşünülen emsal artışı konuları oldu.

İBB’den ciddi asfalt desteği aldıklarını belirten Başkan Bingöl, “Tuzla’nın sokaklarını biliyoruz, yakın zamanda çok ciddi çözümler bulacağız” dedi. Tuzlalılara seslendiği konuşmasında şunları söyledi:

GEZİCİ KENT LOKANTASI GELİYOR

“İki hafta içerisinde Tuzlaya gezici kent lokantası kazandırıyoruz. Göreve geldiğimizde belediyemizin envanterinde boş duran bir tır var. Hizmete geçsin dedik. Bu ne sağlayacak mahalle mahalle ucuza yemekle vatandaşlarla buluşturma, aslında aşevini Tuzlalılara açtığımız bir atmosferi yaratmış olacağız.” 

İSTANBUL’UN BİR İLÇESİ DAHA VAPURLA BULUŞUYOR 

“Bir müjde daha vereyim; Tuzla adalar feribot seferlerini başlatmış olacağız. Çalışmalarımızı tamamladık. Son noktaya geldik bir iki teknik eksiğimiz var. İBB ile görüşüyoruz yakın zamanda duyuru ve teşekkürlerimizi yapacağız. Ayrıca Tuzla'dan adalara gittikten sonra bir teşvik girişimimiz olacak. Oradan Beşiktaş'a Kadıköy’e gitmiş olacaklar.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE EMSAL ARTIŞI OLACAK

“Tuzla’nın E-5 altında deprem anlamında riskli yapıların olduğunu biliyoruz. Bu konuda da ciddi adımlar atıyor olacağız. Ancak adımları atma yöntemimiz biraz farklı olacak... Kentsel dönüşümle ilgili minik emsal artışlarımız olacak. Ayrıca yüklenicilerimizle ilgili bir toplantı daha yapacağız. Müteahhitlerimizle ilgili özelikle. E-5 altında vatanlarımız inşaatın sesinden tozundan yollara ve çevreye verdikleri zarardan rahatsız. Lastik yıkama zorunlu hale gelecek. 22'den sonra çalışmalar duracak.”

17 MAHALLEYE 17 KREŞ

“Önümüzdeki görev dönemimiz boyunca 17 mahallenin 17'sine de kreş açacağız. Bunun altyapısı ve planlaması da tamamlandı.”

HALK PLAJI AÇILIYOR

Tuzlalı Komşularımız haklı olarak ‘Plajı açacak mısınız?’ diye soruyor. 2 yıl sonra geri açacağız. 1 hafta içerisinde açıyoruz. Bu kadar gecikmemizin sebebi bunun mevzuatsal eksiliklerini yerine getirmemizdir. Önceden 1 tane cankurtaran vardı şimdi 3'e, 4'e çıkarıyoruz. Ayrıca bu plajın Tuzlalılara ayrı bir avantajının olması lazımdı. Yani Tuzla dışından gelenlerle Tuzlalılar arasında bir fark olmalıydı. Bunun için çalışıyoruz.”