Haberler

Haberler

Balık av sezonu açıldı… Tuzlalı balıkçılar 'Vira Bismillah' derken Eren Ali Bingöl yanlarındaydı

z09.09.2024

Endüstriyel ve çok tüketilen balıkların üremesi ve rahat göç etmesi için uygulanan balık av yasağı sona erdi. 123 gün süren yasak boyunca ava çıkamayan balıkçılar Tuzla Su Ürünleri Kooperatifi’nden Vira Bismillah derken, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl de eşlik etti. Başkan Bingöl palamuttan umutlu olan balıkçılara bereketli bir sezon geçirmelerini dilerken, kendi balıklarını satabilecekleri sistemi geliştirmeleri için yardımcı olacaklarını vurguladı. Tuzla balıkçı barınağındaki 75 balıkçı teknesi 15 Nisan 2025 tarihine kadar Marmara Denizi ve Karadeniz’de avlanacak.

Beklenen gün geldi ve balık sezonu açıldı! 1 Eylül itibariyle balıkçılar denizlere açılmaya başladı.  İstanbul’da Anadolu yakasının iki balık çıkarma/yükleme istasyonundan birine sahip olan Tuzla’da ağlar denize mayna edilirken(salınırken) sezonun ilk gününde balıkçılara Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl eşlik etti. Balıkçıların sorunlarını dinleyen ve çözüm üretmeyi amaçlayan Eren Ali Bingöl, “Tuzlamız için bir değer olan siz balıkçılarımızın yanındayız. Bereketli bir sezon dilerken hepinize rast gelsin diyorum” dedi. Eren Ali Bingöl’e Tuzla Belediyesi Denizcilik ve Tersanelerden Sorumlu Koordinatörü Gökhan Karakaş, Tuzla Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Adnan Üstün ve Orhan Türker eşlik etti. Tekneler denize açılmadan önce güvertelerine çıkan başkan, Tuzlalı balıkçılara bereketli bir sezon geçirmelerini dilerken, denize bırakılacak ağları inceledi.



Nedim Efe isimli gırgır teknesinin reisi Samet Efe, bu sezon palamuttan umutlu olduklarını belirtirken, "18 mürettebatımızla nasibimizi arayacağız. Balık nerede ise biz de peşinden gideceğiz. Zor ve meşakkatli bir mesleğimiz var ama denizleri çok seviyoruz. Nesiller boyu ekmeğimizi denizden kazandık. Tuzla gibi önemli bir balıkçı köyünde bulunmak bize gurur veriyor. Başkanımızın ziyareti bizi çok memnun etti, umarım bereketli bir av sezonu geçiririz" dedi.

BALIKÇILAR KENDİ BALIKLARINI SATMAK İSTİYOR

Tuzla, İstanbul’da balık nakliyatı için çok önemli bir konuma sahip. Özellikle Doğu Marmara’dan (İzmit Körfezi) gelen balık Gülpınar’daki İBB balık haline naklediliyor. Tuzlalı balıkçılar ise balık mezadının kendi kooperatifleri içerisinde ya da Tuzla’dan yapılmasını istiyor.

TUZLA KARİDESİ İSPANYA’YA İHRAÇ EDİLİYOR

Tuzla Su Ürünleri Kooperatifi’nin 125 üyesi ile bulunuyor. Bununla birlikte 75 yeşil ruhsatlı tekne balık avlıyor.  Bu teknelerden 7’si karides teknesi. Özellikle İspanya tarafından tercih edilen karides, AB üyesi ülkelere ihraç ediliyor.

KAÇAK ATIKLAR EKOSİSTEMİ TEHDİT EDİYOR

İnşaat atıklarının kaçak olarak denize boşaltıldığını iddia eden Tuzlalı balıkçılar hafriyatların deniz ekonomisini yok ettiğini ifade ediyorlar. İnşaat atıkları ile yok olan balık yuvaları ve ekosistem balıkçılık sektörü için en büyük tehditlerden birisi konumunda.  Balıkçıların en büyük istekleri ise sahil güvenlik ekiplerince denetimlerin artırtılması yönünde.