Haberler

Haberler

Atatürk'ün manevi yadigârı ‘Beyaz Kuğu’ Tuzla'da

z09.09.2024

Atatürk'ün manevi mirası Savarona yatı Tuzla kıyılarını ziyaret etti. İstanbul Tersanesi Komutanlığı tarafından kapsamlı bakım onarım çalışmaları tamamlanan anıt gemi deniz kabul testlerine başladı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adeta bir çocuk heyecanı ile beklediği Beyaz Kuğu olarak da adlandırılan Savarona yatı Tuzla kıyılarını ziyaret etti. Atatürk’ün ne yazık ki 55 gün (1 Haziran - 25 Temmuz 1938) kalabildiği Beyaz Kuğu, eşsiz ahşap dokusu ve muhteşem tasarımı ile bir anıt gemi olarak denizlerimizde rota tutmaya devam ediyor.  Almanya’dan satın alınarak Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilen anıt gemi, günümüzde de dünyanın en büyük yatlarından birisi konumunda.

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 102. yıl dönümü 
dolayısıyla anıt gemi, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl’ün girişimleriyle havadan görüntülendi.

BEYAZ KUĞU DENİZ KABUL TESTLERİNE BAŞLADI

93 yaşındaki Savarona, Milli Savunma Bakanlığı İstanbul Tersaneler Komutanlığı tarafından bakım ve onarım süreci dâhilinde yenilendi. Gövdesi ve yıpranan makine dairesi tamamen elden geçirilen Cumhurbaşkanlığı yatı, deniz kabul testleri kapsamında Tuzla’ya geldiğinde Tuzlalılar tarafından büyük bir heyecanla karşılandı.

KEŞKE DAHA ÖNCE GELSEYDİN

Beyaz Kuğu olarak da adlandırılan muhteşem gemi için Tuzla Belediyesi Denizcilik ve Tersanelerden Sorumlu Koordinatörlüğü Gökhan Karataş, Atatürk’ün Gemileri adlı kitabında “Cumhurbaşkanı Atatürk tarafından adeta bir çocuk heyecanı ile beklendiğini” belirtiyor. Kitap da ayrıca Gazi Mustafa Kemal’in merdivenlerinde beklerken “Keşke daha önce gelseydin” dediğini de ifade ediyor.

Beyaz Kuğu aynı zamanda Atatürk’ün, dönemin İstanbul Valisi Muhittin Üstündağ,  Başbakan Celal Bayar, Dışişleri Bakanı T. Rüştü Aras ve İçişleri Bakanı Şükrü Kaya gibi isimlerle yurt sorunlarını ve uluslararası ilişkilerle ilgili pek çok toplantı yaptığı bir çalışma ofisiydi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK YATLARINDAN BİRİSİ

MV Savarona, 28 Mart 1931'de Hamburg'da denize indiğinde dünyanın en büyük yatı olan, 23 Şubat 1938’de yedi yaşındayken Türk Hükûmeti tarafından satın alınarak devrin cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilmiş yat. Günümüzde de dünyanın en büyük yatlarından birisidir.

SAVARONA’YA NE OLDU?

1989 yılında hurdaya çıkartılan Savarona haberin basında yer alması sonrasında, 49 yıllığına Türk işinsanı ve armatör Kahraman Sadıkoğlu tarafından kiralandı. Sadıkoğlu'nun firması, Tuzla Tersanesi'nde üç yıllık onarım sürecinde 45 milyon dolarlık harcama ile gemiyi tamamen yeniledi. Orijinal buhar türbini motorları sökülerek, yerine modern Caterpillar dizel motorlar takıldı. Yenilenen gemi, turizm amacıyla kullanıldı. Kışlarını İstanbul’da; yazlarını ise Cote d ’Azur'da geçirdi. Atatürk’e ait oda müze olarak, aslına uygun biçimde muhafaza edildi.